Moldepanoramaet fra Varden

Moldepanorama vinter 2023 – Panorama fra Varden i Molde.
Panoramautsikten fra Varden er unik og kanskje det mest fotograferte motivet i Molde – både av turister og lokale.

Opp gjennom årene har det blitt utallige turer til Varden på jakt etter de beste lysforholdene.

Nå har jeg endelig bilder jeg er fornøyd med. Både et oppdatert sommerpanorama (2020) og vinterpanorama (2023) med høy oppløsning som kan printes i flere meters bredde. Med eller uten navn og høyde på toppene i farge eller sorthvitt.

Jeg mener Romsdalsfjella gjør seg best vinterstid. Bildet blir enklere og renere i hvitt og blått. Selve byen er kanskje finere på sommerbildet, men Moldepanoramaet vinterstid er det klart mest populære.

Kontakt meg for løsninger og pris på panoramaebilde.

Navn og høyde på toppene i Moldepanoramaet i vinterdrakt
Navn og høyde på toppene i Moldepanoramaet i vinterdrakt
Mange velger Moldepanoramaet i sorthvitt
Mange velger Moldepanoramaet i sorthvitt.
Byen, fjorden og fjella sett fra Varden om sommeren
Byen, fjorden og fjella sett fra Varden om sommeren

Moldepanoramaet fra Varden vinterstid

Vinterpanoramaet er det mest krevende å fotografere. Med vinterstengt vei må man ta beina fatt – enten til fots eller på ski. På de fleste turene til Varden har lysforholdene vært langt fra slik jeg ønsket, men uansett har det  blitt mange fine opplevelser og god trening.

Første gang jeg traff med værforholdene var 30. mars 2013. Panoramaet jeg tok den gangen har vært svært populært, men det er jo en del som har endret seg siden da, og de siste årene har jeg prøvd å ta et nytt og oppdatert bilde med minst like bra forhold som den gangen.

Fjella og fjorden er det samme, men Tresfjorbrua ble åpnet i 2015, og i byen har det dukket opp mange nye bygg. Krona på museet, nye idretten og kulturskolen for å nevne noen.

Endelig klaffet det 1. april 2023 – ganske nøyaktig 10 år etter jeg tok det forrige bildet.  Etter tre skiturer til Varden på en uke lå forholdene til rette med blå himmel, klar luft og speilblank fjord..

Utsnitt som viser kvaliteten

(Bildene er komprimerte og gir kun et inntrykk av oppløsningen)

Er alle navn og høyde på fjella riktig?

Jeg har vært på en god del av fjella i Romsdalen og er godt kjent, men å sette riktig navn og høyde på toppene krever mange timers arbeid. Navn og høyde på fjella er hentet fra Kartverket. Se norgeskart.no 

Flere spreke «toppturnerder» har bidratt med korrektur. Blant annet Trond Stokke som har vært på de fleste toppene. Og ikke minst Øyvind Høgseth som nylig fullførte prosjektet med å gå på alle toppene i panoramaet.

Det populære Moldepanoramaet som ble tegnet av Asbjørn Ørjavik og utgitt i 1993 har jeg også brukt.

Panoramategningen til Asbjørn Ørjavik fra 1993.
Panoramategningen til Asbjørn Ørjavik fra 1993.

Hvor mange topper ser man egentlig?

Panoramaet har jeg valgt å lage med toppene fra Skåla i øst til Ystetind/Brustind i vest (i tillegg til noen fjell fra Sunnmøre). Kun et utvalg av toppene jeg mener er de viktigste er navngitt, og alle er i synsranda mot himmelen. Noen feil kan det selvfølgelig være, men det aller meste stemmer nok.

Opp gjennom årene har det vært mye diskusjon rundt antallet. 87 topper er viden kjent fra Rando Wolfs tegning (1891) fra Rekneshaugen (Kilde: Moldepanoramaet til Asbjørn Ørjavik). Tegningen til Asbjørn Ørjavik beskriver 222 topper mot synsranda, noe som er antallet mange bruker i dag.

Flere bilder tatt i høy oppløsning er satt sammen for å få med hele rundskuet, og for å kunne printes i stort format. For noen kunder har jeg printet bildet i 10 meters bredde på banner og til tapet med god kvalitet.

Du finner panoramaet hos bedrifter, i mange hjem i Moldeområdet og hos utflyttere som lengter hjem. I gangen ned til parkeringskjelleren på Amfi Molde Storsenter henger et bilde i 4 meters bredde.

For de som ønsker det har jeg også et bilde der fjella på Otrøya er med.

Jeg har også panoramabilder fra andre steder.

Utsmykking med Moldepanoramaet i 4 meters bredde på Amfi, Molde Storsenter.
Utsmykking med Moldepanoramaet i 4 meters bredde på Amfi, Molde Storsenter.
Sorthvitt Moldepanorama passer perfekt på mørke vegger.
Sorthvitt Moldepanorama passer perfekt på mørke vegger.
Moldepanoramaet hos Accountor, Molde.
Moldepanoramaet hos Accountor, Molde.

Fargetone

Fargetonene kan justeres for å passer til interiøret der bildet skal henge.

Kontakt meg for fotografering
95 06 25 25
einar@einarengdal.com
Del gjerne innlegget